Kies je auto!
Ik help je met plezier de juiste auto te kopen...

Nationaliteit van de autobouwer: typerend voor de fabrikant uit dat ene land


Nationaliteit van de autobouwer

Wat moet je doen als je een auto gaat kopen en totaal geen kennis hebt van automerken en hun nationaliteit? Deze website weet raad! Op deze pagina breng ik structuur in de wirwar van automerken. Speciaal voor jou heb ik de reputatie van de meest populaire automerken gesorteerd per land.

Italië: passie en (on)betrouwbaarheid

Italië is een Europees land van passie. En betrouwbaarheid. Of was het onbetrouwbaarheid? Spijtig, maar een waarheid als een koe: Italië heeft niet meteen de meest positieve reputatie als het op wagens aankomt. Maar is deze algemene overtuiging terecht, of slechts een allegaartje van beweringen uit het luchtledige? Als we Test-Aankoop mogen geloven, zal het eerder het laatste zijn. De allernieuwste modellen van Alfa Romeo en Fiat verdienen zeker niet de laatste plaats. Allesbehalve, zelfs. Want het meest recente model van Alfa Romeo (Giulietta 1400) prijkt op de eerste plaats. En dat terwijl er vroeger veel mensen op neerkeken. Ook de Fiat 500 staat op een mooie tweede plaats. De oudere modellen van deze twee bekende Italiaanse merken kregen wel nog een slechtere score.

Duitsland en hun gereputeerde krachtformule

Die Duitsers doen het verdorie zeer goed op de automarkt. Diverse merken zoals BMW, Audi, Mercedes, Opel, Smart als Volkswagen mogen we dus toeschrijven aan onze Oosterse buren. In België worden er binnen de middenklasse nog steeds enorm veel Volkswagens gekocht. De prijs is niet per se aan de enorm lage kant, maar stemt wel volledig overeen met de kwaliteit. Een duurdere variant van de Volkswagen is de Audi. Qua technische specificaties is het automerk Audi zelfs compleet identiek aan de Volkswagen. Enkel door de fancy snufjes en het verfijnde interieur bevindt dit chiquere automerk zich in een duurdere prijsklasse. Beide merken staan wel bekend vanwege hun klantvriendelijke benadering. Beide dus een aanrader voor wie het zich kan permitteren. De rijke man in het strakke maatpak voelt zich allicht eerder aangetrokken tot de BMW. Deze auto is tamelijk duur en heeft een sportieve look & feel. Of wie weet verkiest hij toch een Mercedes. Mooie buitenkant, kwalitatief interieur. Niets meer, maar ook niets minder. Wie bovenstaande beweringen maar lulkoek vindt, zal eerder voor Opel gaan. Een ‘gewone’ auto voor zij die weten waarmee ze bezig zijn. Geschikt voor mensen die zich ergeren aan gepeupel met een dikke nek. De enige Duitse autofabrikant die op minder lof kan rekenen, is Smart. Het kleine ding komt nogal pretentieus over, en wordt vooral gebruikt voor promotionele doeleinden. Als privéwagen voor particulieren is het een enorme afrader.

Amerikaanse trots op wielen

De automarkt van de Verenigde Staten staat stevig in zijn schoenen. Dat is te danken aan betrouwbare merken zoals Ford, Chevrolet, Jeep en het iets minder gekende Pontiac. De Amerikanen zijn echter ook grote stappen aan het zetten op het vlak van elektrische auto’s. Toch is het misschien nog wat vroeg om hierin te investeren.

Frankrijk op de laatste plaats

In de ladder van de reputatie van automerken, staat Frankrijk mogelijk op de laatste plaats. Of dit terecht is? Niet echt. Want in der loop der jaren werd er stevig gesleuteld aan enkele Franse automerken, waaronder Peugeot en Citroën.

Japan als toppunt van trouwhartigheid

Wie ervan verzekerd wilt zijn dat hij geen kat in een zak koopt, kan overwegen om een Japans voertuig aan te schaffen. Enkele jaren geleden werd Japans automerk Toyota bestempeld als meest betrouwbare automerk. Binnen de Japanse automerken zal je ook herkenbare merknamen zoals Mazda, Mitsubishi, Honda, Lexus, Nissan en Suzuki.