Kies je auto!
Ik help je met plezier de juiste auto te kopen...

De aanschaf van een auto: nieuw of tweedehands?


bmw z4 bergen

Bij de aankoop van een nieuwe wagen, ligt er nog een andere moeilijke keuze op de loer. Koop je een compleet nieuwe auto of opteer je voor een tweedehandswagen? Deze opties hebben beide wel hun eigen voordelen te bieden. Maar één ding hebben ze zeker en vast gemeen: in beide gevallen laat je je best vergezellen door iemand die er iets van kent. Iemand met bagage in de autobranche. Maar: laat het verdict pas vallen na de proefrit. Pas dan kan je echt een gefundeerde beslissing maken.

Voor- en nadelen van een volledig nieuwe auto

Een nieuwe auto opent heel wat deuren. Soms zelfs letterlijk. In bepaalde gevallen zijn de mogelijkheden en extra opties eindeloos. De auto die van fabriek rechtstreeks tot bij de dealer is beland, getuigt van voldoende betrouwbaarheid. De autoconstructeur zal je meestal 2 tot 5 jaar garantie toekennen. In sommige gevallen word je zelfs gerustgesteld met een ruime 7 jaar garantie bij merken als KIA. Qua comfort, veiligheid en ecologie is het merendeel van de wagens uitgerust met de nieuwste snufjes, welke een maximale tevredenheid garanderen. Zelfs als je die snufjes niet eens wilt. Wat ik hiermee bedoel? Wel, wanneer je een geheel nieuwe auto aankoopt, kan je een voorstel op maat krijgen. Zo’n offerte bevat een reeks automerken die voldoen aan jouw al dan niet hoge eisen. Bovendien krijg je een klare kijk op de prijsverschillen. En dat bij meerdere dealers. Enkel zo ben je gerust dat je de beste voorwaarden krijgt.

Een ander gekend voordeel is dat je voor een nieuwe auto een voordelige autolening kan krijgen. Tegenwoordig zijn er ook heel wat verkopers van tweedehandswagens die leningen aanbieden, maar natuurlijk zijn de rentevoeten een stuk minder boeiend dan bij die van een betrouwbare bank.

Maar net zoals bij alle dingen des levens, kan je met een nieuwe auto ook tegen een aantal hinderpalen botsen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de door jou gewenste auto niet eens in voorraad is. In sommige jammerlijke gevallen moet hij zelfs worden geïmporteerd vanuit een ver land. Daarnaast blijft – ongeacht de merkkeuze – de prijs een nadelige factor: een kraaknieuwe auto kost een fortuin. Voor de meeste mensen geldt dus dat ze de hap uit hun budget voor een lange tijd zullen voelen.

Plus- en minpunten van een tweedehandsauto

Optie twee is inderdaad het verwerven van een tweedehandsauto. Hierbij wil ik je het volgende op het hart drukken: koop een tweedehandswagen altijd aan bij een gerenommeerd garagist, en niet bij één of andere particulier! Tenzij het om jouw tante ofzo gaat. Dat is een ander verhaal. Maar bij de garagist heb je dikwijls tenminste nog een jaar lang FEDERAUTO garantie. Een hele geruststelling wanneer je merkt dat er toch iets mis is met je tweedehandskarretje. Een andere grote plus is de beschikbaarheid. Veelal mag je de auto meteen mee naar huis nemen, zonder dat je die lange wachttijden of vertraging moet doorstaan. Het grootste voordeel – meteen ook de meest doorslaggevende parameter – is de prijs. Je kan stellen dat een auto na circa 2 jaar bijna de helft goedkoper is dan toen hij de fabriek vaarwel zei. Geweldig, toch? Mogelijke nadelen zijn het gebrek aan kennis van de voorgeschiedenis van het ding. Of van die verbogen gebreken. Ook qua prestaties en de CO2-uitstoot laat een tweedehands voertuig vaak te wensen over.